Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice


9 – 14 septembrie în incinta IPL T ”M Eminescu” se desfășoară Săptămâna de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică cu genericul: „Asigură un mediu fără pericole chimice pentru copilul tău”.
Pe parcursul acestei săptămâni sau organizate discuții, instruiri şi difuzate materiale informative în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute cu produse chimice.
PENTRU A PREVENI OTRĂVIRILE ȘI INTOXICAȚIILE CU PRODUSELE CHIMICE ȘI DE UZ CASNIC
1.     Citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicat pe etichetă, înainte de-a utiliza.
2.     Păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapul încuiat sau în locuri inaccesibile copiilor
3.     Respectați doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune
4.     Evitați utilizarea produselor chimice cu alt scop decât cel pentru care este destinat.
5.     Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al produselor chimice, mai ales la medicamente.
6.     Nu recurgeți la autotratare.
7.     Nu lăsați copii fără supraveghere, în deosebi în momentul utilizării substanțelor chimice.
8.     Nu păstrați substanțele chimice fără etichete sau în recipise destinate produselor alimentare.
Cele mai des întâlnite simptome ale otrăvirii cu substanțe chimice sunt:
Greață, vomă;
• Transpirație rece, frisoane;
• Convulsii;
• Tulburări ale respirației;
• Creșterea ritmului cardiac sau stop cardiac; letargie bruscă și somnolență; un mod ciudat de comportament;
• Durere abdominală, cefalee, amețeli;
• Salivare și/sau lăcrimare;
• Îngustarea sau dilatarea pupilelor.
Ce puteți face până la sosirea ambulanței:

1Dacă substanța toxică a pătruns prin piele: este necesar să dezbrăcați victima cât mai rapid și să clătiți cu apă din abundență zonele afectate de otravă. Este recomandabil să fie utilizate mănușile de cauciuc, astfel încât substanțele chimice să nu ajungă pe pielea persoanei care oferă ajutorul. De asemenea, în timpul spălării, trebuie să aveți grijă ca apa contaminată cu substanțe toxice să nu ajungă în zonele curate ale pielii.
2. În cazul în care substanța toxică a pătruns prin tractul respirator: pentru a opri accesul substanței toxice în organism, trebuie să duceți persoana la aer curat și să eliberați căile respiratorii. Nu trebuie să consume lichid, deoarece acesta poate intra în tractul respirator și victima se poate sufoca.
Dacă persoana este fără conștiință trebuie să o întoarcem pe o parte, astfel încât, în caz de vomă acesta să nu se sufoce. Dacă pulsul și respirația sunt absente, este necesar de recurs la respirația artificială și masajul indirect al inimii. Atunci când sunați la ambulanță, ar trebui să îi atenționați că este posibil să aveți nevoie de oxigen.
3. Dacă substanța toxică a pătruns prin tractul digestiv. În dependență de substanța toxică ingerată (iritantă sau neiritantă), de modul în care aceasta afectează tractul gastrointestinal recurgem la două soluții:
I. În majoritatea cazurilor (substanțe toxice neiritante), dacă persoana este conștientă, primul pas în acest caz este lavajul gastric. Persoana respectivă trebuie să consume cel puțin 2 litri de apă cu sare prin înghițituri mici sau o soluție slabă de permanganat de potasiu și apoi să provoace vărsături. După lavajul gastric se recomandă administrarea cărbunelui activat. Atunci când victima și-a pierdut conștiința acționați în modul menționat mai sus.
IIÎn cazul în care intoxicațiile au avut loc cu substanțe iritante pentru tractul gastrointestinal (acid, oțet, detergenți etc.) este contraindicat să provocați voma artificială, deoarece tractul digestiv va avea și mai mult de suferit. De asemenea, victima nu trebuie să consume apă, fiindcă aceasta poate extinde zona în care stomacul va fi expus substanței chimice.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Admiterea clasa a X-a

MUZEUL ŞCOLAR – OGLINDA TRECUTULUI, PREZENTULUI ŞI VIITORULUI.

REVISTA LICEULUI „MIHAI EMINESCU”