Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane

  Marcarea Zilei Europei de luptă împotriva traficului de persoane este un exercițiu de creştere a gradului de conștientizarea a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen. Este o chemare la acţiune pentru a stopa această infracţiune prin descoperirea traficanţilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor. Fiecare ţară din lume este afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinătate. Mirajul unei vieţi mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane.
Acțiunea a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a fenomenului, prevenirea acestuia, impactul produs asupra societății, dar şi a situației în care se pomenesc victimele traficului de ființe umane.
În acest context, elevii claselor a VIII-a, au desfășurat în L.T„M.Eminescu” un flash-mob cu genericul „Spunem NU traficului de ființe umane”.
Astfel, tinerii au ținut în mână mai multe pancarte pe care erau scrise mesajele ,,Spune Nu traficului de persoane!”, „Viața ta nu e marfă!”, „Cere ajutor, nu cerși!”,„Nu am avut de ales”, „Eu îmi aleg destinul”, „Suntem oameni, nu obiecte”,„Aleg să fiu liber”,  „Viitorul vă aparține”, ,,Nu vreau să fiu victimă!” etc.
Totodată,  au fost  distribuite trecătorilor pliante şi broșuri informative utile cu privire la riscurile și consecințele traficului de ființe umane, unde pot raporta un caz de trafic, precum și sfaturile de care trebuie să țină cont atunci când decid să se angajeze la muncă peste hotarele Republicii Moldova.  
Poliția atenționează asupra momentelor care ar trebui să vă pună în gardă: 
-      dacă angajatorul finanțează perfectarea documentelor și procurarea biletelor de călătorie – survine riscul formării unei ,,datorii” față de această persoană;
-      dacă oferta vine de la o persoană fizică sau de la o companie neânregistrată în Republica Moldova;
-     dacă locul de muncă este într-o companie, datele căreia nu pot fi găsite pe internet;
-     dacă persoana evită răspunsurile clare la întrebările referitoare la adresă, datele de contact, numele complet al proprietarilor și managerilor companiei (restaurantului, magazinului, locuinței) în care urmează să munciți.
Reclamați la poliție cazurile care par a se înscrie în ,,tiparele” infracțiunii de trafic de persoane, în cazul în care vi se oferă un loc de muncă în străinătate:
-      aflați care este numele și cât mai multe detalii despre persoana care vă facilitează obținerea locului de muncă, adresa și datele companiei cu care urmează să semnați contractul de muncă;
-     informați persoanele de încredere (părinți, rude, prieteni) despre itinerarul călătoriei, locurile de cazare, datele dumneavoastră de contact;
-     la etapa perfectării documentelor necesare pentru călătorie nu lăsați/încredințați pașaportul nimănui, sub nici un motiv.
Rotari Veronica, profesoară

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Admiterea clasa a X-a

MUZEUL ŞCOLAR – OGLINDA TRECUTULUI, PREZENTULUI ŞI VIITORULUI.

REVISTA LICEULUI „MIHAI EMINESCU”